Svartsjuka och mord av Trang Bui (6B)

FacebookTwitterLinkedInPinterestShare
Student Work

Svartsjuka och mord

Miranda är 18 år gammal och bor i en liten by med sin familj. Hon är en intelligent och nyfiken tjej. Hennes bästa vän heter Saga. Saga har både bra och dåliga fördomar. Miranda tycker att hon är en fantastisk vän men hon tycker också att Saga kan vara lite hemlighetsfull och svartsjuk ibland till exempel när Miranda är med andra kompisar. Anledningarna kan vara att Miranda och Saga har känt varandra hela livet och att Saga har det svårt i livet. Saga har ingen annan än Miranda. Det har alltid varit de två och Miranda har alltid varit på Sagas sida men sedan Elle, tjejen som började på deras skola för två år sen började vara med dem så har Mirandas och Sagas vänskap blivit sämre. Det blev lite svårt för dem att ha kvar vänskapen som innan när den nya tjejen Elle som är både snygg, snäll, rik och populär har tagit Miranda ifrån Saga. Alla vill ju vara som Elle och alla killar gillar henne.

Tjejerna hängde inte så mycket med varandra i några månader. Var och en gick sin egen väg och Saga var så avundsjuk på Miranda som fick den bra vägen medans hon fick sitta vid ett hörn helt ensam. Saga kunde vara med Emilias gäng men hon trivdes inte där. Hon började att bli van med att vara ensam och varje gång hon såg Miranda och Elle skratta tillsammans krossades henne hjärta till tusen bitar. Folk brukar säga att man ska följa sitt hjärta, men vilken bit ska man följa om hjärtat är i små svarta bitar? Att förlora sin bästa vän är mycket värre än att få sitt hjärta krossat av en kille. Vänner kommer och vänner går, det är vad Saga har lärt sig och hon tycker att det är så jobbigt. Hennes största önskan är att Elle bara skulle försvinna så det kunde bli hon och Miranda igen som förr. Det var då hon började att planera. Hon bestämde sig att hon skulle göra det, hon skulle döda Elle.

Miranda var på väg hem från skolan med Elle. De skulle fixa inför festen ikväll så de skulle hem till Elle. De senaste sex månaderna så har hon kommit nära Elle. Elle har blivit hennes ride or die fast det känns ändå tomt i hennes hjärta, för att hon och Saga har inte snackat alls på länge. De säger inte ens hej till varandra. Att gå i korridoren och se Saga helt ensam medans hon hänger med alla de coola gör så att hon får skuldkänslor. Miranda brukade alltid tänka att hon borde gå fram till Saga men hon vågade inte göra Elle arg. Miranda tänker på allt det här när hon gick tillsammans med Elle.  Vad hon inte visste var att det kanske var sista gången som hon fick träffa Elle igen.

Efter tre timmar så hade de äntligen fixat klart för festen. Det var en fest som Elle ordnade till hela klassen som en belöning efter alla prov som de hade haft. Egentligen så ville hon inte gå på festen från början för att hon visste att det skulle bli mycket alkohol men det var inte den riktiga anledningen. Det var att Saga skulle vara där. Hon vill inte träffa Saga och se henne helt ensam. Men hon kunde ju inte säga det till Elle.

Festen var fantastisk, allting gick som Miranda och Elle hade tänkt sig. Det var inte alls så illa, men det gjorde ändån lite ont i hjärtat att se Saga fast festen var så rolig så hon glömde typ bort Saga. Klockan var 11 och alla gästerna hade lämnat för längesen och det var dags för Miranda att gå hem.

På vägen hem hade Miranda en dålig magkänsla, hon borde stanna hos Elle. Hennes bästa vän kunde väl inte sova hemma själv men hon hade lovat mamma att vara hemma 23:30. Halvvägs kom hon på att hon hade glömt sin mobil hemma hos Elle och hon kunde absolut inte leva utan den. Hon skyndade sig tillbaka till Elles hus. När hon kom fram så var dörren öppen. Miranda ropade på Elle men ingen svarade så hon gick in försiktigt och ropade igen. Plötsligt slog dörren igen och allting blev kolsvart. Miranda fick fingra sig fram för att tända lampan i hallen och såg sin mobil på köksbordet. Elle hade nog somnat men Miranda ville vara säker så hon gick upp på övervåningen. När hon gick upp för trapporna så kände hon något blött under sina fötter. Elles familj hade ingen lampa vid trappan upp mot övervåningen så Miranda använde sin mobil som ficklampa och det var då hon såg det. Det som var på trappan som kom från övervåningen. Vätskan som ledde sig ända ner till vardagsrummet. Hon märkte inte det innan men nu så står hon bara helt stilla av rädsla. Det som var på trappan var blod, färskt blod. Just vid den tidpunkten snurrade en massa tankar i Miranda. Hon stod bara där och stirrade på blodet och visste inte vad hon skulle göra men sen kom hon på att någonting måste ha hänt och att Elle var i fara. Snabbt rusade hon uppför trappan in mot Elles sovrum och det var då all kraft i henne tog slut. Elle hängde framför henne, hennes bästa vän hängde där framför henne helt livlöst med blod över hela kroppen som droppade ner på mattan. Miranda tog sin mobil snabbt som allsin dar och ringde 112.

Jag behöver en ambulans fort, skrek Miranda av panik.

Vad är det som har hänt? Var befinner du dig, frågade SOS operatören .

Jag befinner mig på Topasvägen 53, snälla kom så fort ni kan. Jag vet inte vad som har hänt det är bara blod överallt och min bästa vän verkar inte andas, sa Miranda med darriga tänder.

Ambulansen är på väg och jag vill att du berättar allt för mig, sa SOS operatören.

Det var extremt svårt att berätta när tårarna bara rann men hon försökte sitt bästa för att säga allting detaljerat. En kvart senare kom ambulansen och polisen. Polisen spärrade av brottsplatsen och Miranda fick följa med en kvinna som hette Eva. När hon gick ner från övervåningen så kollade hon runt i hela huset för att minnas allting för att hon var säker på att det måste vara någon som har varit på festen. Hon tänkte inte så mycket på det mer för att chocken fanns fortfarande kvar. Miranda fick skjuts hem av Eva som var polis. Eva öppnade dörren åt henne när de var framme. Hennes föräldrar stod vid dörren och väntade på henne. När hon kom hem så orkade hon inte tänka på något mer. Allt hon gjorde senare var att gå och lägga sig. Men det var dock svårt för henne att somna. Hon funderade misstänksamt på det som hände. Om det var ett inbrott så borde väl saker försvinna och allting borde vara kaos. Men varför var alla saker på plats? Varför tog de inte hennes mobil eller andra värdefulla saker?

Det här var inget inbrott, de ville inte ha saker. De ville döda Elle, men varför? Alla de här tankarna hade Miranda i huvudet hela natten.

Nästa morgon vaknade hon av att mamma kom upp och sa att polisen ville prata med henne. Miranda skyndade sig att byta om till nya kläder för att hon hade fortfarande på sig kläderna från igår. Smygandes gick hon ner för trapporna. Nervositeten ökade när hon såg föräldrarna sitta där med polisen. Eva satt också där. Miranda berättade allt vad som hände från början för polisen och tårarna kunde inte vänta. Allt bara rann ner för kinderna. Tillslut fick hon ta en liten paus för att kunna lugna ner sig. Förhöret avslutades en timme senare och efter det så har Miranda funderat. Enligt polisen så har Elle begått självmord. Men det tror hon inte på. Varför skulle Elle tagit självmord? Det finns väl alltid en anledning till att ta självmord? Hon var säker på att det måste vara någon som stannade kvar efter festen. Under förhöret så fattade hon att polisen misstänkte henne eftersom hon var den enda som var där just då, för att hon var den som hittade Elle död och ingen annan var där. Dock så var Eva den enda som iallafall trodde lite på henne. Miranda fick Evas telefonnummer för att ringa om hon kom på något mer.

På eftermiddagen så bestämde hon sig för att cykla till Elles hus även om ingen var hemma och polisen hade spärrat hela huset så de kunde undersöka det imorgon men hon måste vara där före dem. För att inte hennes fingeravtryck skulle förstöra alla ledtrådarna så tog hon med sig vantar och satte upp håret. Sherlock Holmes filmerna var hennes favoriter så nu när hon är på brottsplatsen så tänker hon använda allt som hon har lärt sig av Holmes. Hon gick runt i huset och kollade runt. Allting var som vanligt, det såg ut exakt som igår kväll när hon kollade runt. Så det betyder att gärningsmannens mål var inte att ta värdefulla saker. Han, hon eller dem var ute efter Elle. Vem kan det vara? Säkert någon på skolan, någon som vill Elle illa. Sakta gick hon upp till övervåningen och det var då rädslan ökade till hundra procent. Hon hade en känsla av att någon var på övervåningen men hon fortsatte in i Elles rum. Blodet var fortfarande kvar och nu så kunde hon även se blodet tydligare. Det var inte som droppar utan mer som någon har släpat och försökt att torka upp blodet. Mer hann hon inte fundera när hon plötsligt kände ett slag mot nacken och allting blev kolsvart.

Hon vaknade av att någon ropade på henne. Det starka ljuset blängde i hennes ögon och gjorde så att hon hoppade till. Oroligt tittade hon runt för att se vart hon befann sig och hon såg Eva sitta framför henne. Eva och hon satt i Elles rum. En massa frågor hade hon i huvudet men hon väntade att fråga. En  liten viskning kom ut från Mirandas mun som frågade vad som hade hänt.

Jag skulle undersöka huset och när jag kom upp hit så såg jag dig ligga på golvet, svarade Eva.

Jaha, jag trodde nästan att det var du som slog ner mig så att jag svimmade, sa Miranda.

Va, var någon annan i huset också? frågade Eva med en oroligt röst.

Jag är säker på att det var en tjej, man kunde höra det på skorna. De hade typ ett klick klack ljud som brukar komma från sandaler med lite klack på. Killar brukar inte ofta ha sandaler med klack, viskade Miranda.

Eva blev ganska förvånad över hur smart Miranda tänkte där. Efter att de hade pratat lite så gick Miranda hem. Hemma så tänkte hon på att vem som kunde hata Elle så mycket för att kunna tänka sig att begå mord. Tillslut så kom hon på två misstänkta och en av de misstänkta var Saga. Miranda kunde inte tänka sig hur hon skulle reagera om det verkligen var Saga men hon var ändån säker på att Saga aldrig skulle göra det. Eller skulle hon? Eftersom att hennes och Sagas vänskap hade förstörts på grund av Elle så kanske Saga ville ge igen. Hon har sett i filmer om såna här situationen och så brukar folk säga att tjejer aldrig kan vara mer än två för att det alltid är någon eller några som blir svartsjuka. Saga var även en av de sista som lämnade festen. Den andra misstänkte var Emilia. Emilia var misstänkt eftersom hon verkligen hatade Elle för att sen Elle började på deras skola så har Emilias popularitet sänks. Hon är avundsjuk för att Elle är eller var både smartare och snyggare än henne. Emilia har själv sagt att hon hatar Elle och folk säger ju att hata är ett starkt ord. Den senaste gången de bråkade så sa Emilia att Elle skulle akta sig, att något hemskt skulle hända henne, men ingen av oss trodde det. På grund av det som Emilia sa till Elle så har hon blivit misstänkt. Hon kanske menade det hon sa. Ibland så säger folk saker men de gör aldrig det fast ibland så är det tvärtom. Miranda tänkte plötsligt att det kanske var både Emilia och Saga. De kanske samarbetade. Hon kunde inte bara sitta i sängen och fundera på saker mer, hon måste fråga vart exakt befann Saga och Emilia sig när detta hände.

Snabbt sprang hon ner och tog sin cykel för att cykla till Saga. Hon var nervös, de hade inte pratat på månader och nu så ska hon cykla till Saga bara för att fråga om Elle. Men hon var tvungen, hon måste veta vem som ligger bakom mordet och vem det var som var i huset på morgonen.

När Miranda kom fram så fick hon tillbaka alla minnen från när hon och Saga var små. De lekte alltid hos Saga och de hade det så kul. Minnena gjorde så att en tår droppade ner från ögat. Hon torkade bort den med tröjärmen och plingade. Sagas mamma Maria öppnade och blev förvånad. Maria tänkte nog varför hon var här eftersom det var längesen hon och Saga hängde men hon lät ändån henne traska in. De hade gjort om hemma hos Saga och allt var annorlunda sen senaste gången hon var här. Maria frågade om hon ville dricka något men hon tackade nej. Hon har inte tid för att dricka eller äta. Allt hon ville var att prata med Saga så hon frågade om hon fick gå upp till Saga.

Saga väntade på henne på övervåningen och hon gick upp. Dörren in till hennes rum var redan öppen så hon gick bara in. Blicken mellan de var så stelt. De stod där i typ två minuter och bara stirrade på varandra. Miranda kunde se tårarna i Sagas ögon och hon ville bara krama om henne så hårt hon kunde men det gick bara inte. Bena var typ fast och hon kunde inte röra sig. Tillslut frågade Saga om varför hon kom hit och där började konversationen.

Gick du hem direkt efter när festen var slut? frågade Miranda.

Ja, när alla gick hem så gick jag hem tillsammans med Sofia, svarade Saga med en darrig röst.

Är du säker? Din mamma sa att du kom hem väldigt sent och festen slutade klockan 23:00 och det tar bara dig fem minuter att gå hem från Elle och du kunde inte gå hem tillsammans med Sofia för att hon var full så hennes kille körde henne hem, sa Miranda.

Men vi gick typ en tiondel av vägen för att hennes kille parkerade bilen lite längre bort och sen när de åkte så gick jag hem till min farmor…. jag menar mormor för att hämta min….. jacka, svarade Saga.

Sättet som Saga svarade på hennes frågor visade och berättade väldigt mycket. Saga var så osäker när hon svarade och hon kunde väl seriöst inte gå hem till sin mormor mitt på natten bara för att hämta en jacka. Hon fick vänta för att få veta om det som Saga sa verkligen var sant men först så måste hon cykla till Emilia. Miranda tackade för att hon fick fråga och gav sig iväg. På vägen till Emilia så funderade hon på det som Saga sa. Det kändes som om Saga var rädd för något eller kanske någon. På vägen till Emilia så hade hon en känsla av att någon förföljde henne. Hon ökade farten och tog en genväg till Emilia istället men känslan var fortfarande kvar. Snabbt gick hon av cykeln och böjde sig ner för att knyta skosnören. De var redan knutna men hon låtsades bara för att hon skulle ha lite tid för att kolla runt och det var då hon såg att någon hade gömt sig bakom busken lite längre bort. Man kunde se lite av personen och Miranda såg något rosa och blått. Det fick henne att tänka på Sagas hårband som Saga hade när hon var hemma hos henne nyss.

Saga var efter henne, det var hon säker på så hon hoppade på cykeln och cyklade så fort hon bara kunde hem till Sagas mormor. Hon var säker nu, Emilia kan inte vara misstänkt även om hon verkligen hatade Elle och varnade Elle i förväg och om Miranda minns rätt så kom ju hennes mamma och hämtade henne direkt efter festen så det kan nog inte vara hon.

Hon var framme där Sagas mormor bodde och hon gick snabbt upp och knackade på. Sagas mormor öppnade glatt och det första Miranda gjorde var att fråga om Saga hade varit hos henne igår klockan 23:00 ungefär för att ta sin jacka. Frågan var det som kunde avgöra om Saga ljög eller inte och hon hoppades verkligen att hon skulle säga ja men det blev inte som det Miranda hade hoppats på. Saga var inte hos sin mormor igår. Miranda sa hejdå till Sagas mormor och hon cyklade iväg med besvikelse. Varför ljög Saga? Vad gjorde Saga egentligen? Hon klarade inte av mer. Det fanns ingen vänskap mellan dem längre, hennes hjärta bultade högt, det kändes som om man kunde höra hur högt hennes hjärta bultade och hon ville bara släppa taget om allting. Att få veta att sin före detta bästa vän har mördat sin bästa vän är en känsla som man aldrig vill veta.

Miranda slog igen ytterdörren och sprang upp till sitt sovrum. Hon måste ringa till Eva och berätta allt hon misstänkte. Eva svarade på direkten och de pratade om mordet. Polisen hade hittat en påse med blodigt papper, dukar, rep och två köksknivar under trappan hemma hos Elle. Nu var polisen säkra på att Elle inte tog självmord. Miranda berättade för Eva om Saga, plötsligt hörde hon ett ljud från fönstret. Det var någon som kastade en liten sten på fönstret så hon gick och öppnade fönstret för att kolla och där såg hon Saga med sin cykel. Saga ville prata med henne men hon orkade inte. Egentligen så borde hon prata med Saga för att få mer information. Hon sa till Saga att hon inte ville och då cyklade Saga iväg. Miranda skyndade sig för att hinna med Saga och hon tappade nästan bort henne. Det konstiga var att Saga cyklade in i ett övergivet hus men hon fortsatte att följa efter henne. Det verkar som om Saga skulle träffa någon där. Röster hördes inifrån ödehuset och hon kände igen rösten. Det var Emilias röst, varför skulle Saga och Emilia mötas här? De verkar prata om Elle. Miranda fick tillbaka tanken om att Saga och Emilia samarbetade för att begå mordet så hon tog fram sin mobil och spelade in. Om det nu var dem så måste hon ha bevis för att polisen skulle tro henne.

Vet hon? viskade Emilia.

Jag tror det och hon måste veta varför jag gjorde det, allting är ditt fel, skrek Saga.

Men du är också skyldig, det var din idé. Även om det var jag som dödade henne så hjälpte du ändå till. Du har förstört allting för oss, den där Miranda är smart. Hon började misstänka oss när du var i huset igen dagen efter, skällde Emilia.

Men jag visste inte att hon också skulle vara där, jag var stressad så jag slog bara till henne med kofoten, sa Saga.

Miranda kunde inte tro det hon nyss hörde. Det var som hon trodde, de hade samarbetat för att begå mordet och det var Sagas idé. Av allt som Miranda fick höra gjorde det henne väldigt besviken. Hon ville ringa Eva för att meddela det hon fått veta men hon snubblade på en gren och ett högt ljud hördes från henne när hon ramlade. Hur kunde hon vara så dum tänkte Miranda när hon började höra fotsteg närma sig och hon visste att Emilia och Saga skulle gå ut ur ödehuset. Hon såg att det var en hög med en massa plankor bakom huset så hon sprang dit för att gömma sig. Saga och Emilia gick omkring för att kolla var ljudet kom ifrån. Miranda försökte att andas tystare eftersom hon blev så andfådd. Efter att Saga och Emilia gått så kunde hon äntligen ta sig därifrån.

Hon ringde till Eva och berättade allt och några minuter senare möttes de. Eva fick lyssna på videon som Miranda spelade in och nu visste de exakt hur allting gått till. Några timmar senare blev Emilia Andersson och Saga Nordström gripen av polisen, misstänkt för mord.

Klockan 23:15 bröt Emilia sig in i huset från ett öppet fönster på baksidan och det var Saga som öppnade fönstret på festen så att Emilia senare kunde komma in. Saga var en av de sista som lämnade för att vara säker på att ingen annan förutom Elle  var i huset och Saga visste även att Elles föräldrar inte var hemma den kvällen så de kunde begå mordet hur lätt som helst. Saga höll vakt och Emilia bröt sig in. Efter att Emilia bröt sig in så dödade hon Elle genom att använda kniv och eftersom att Emilia kan karate så måste hon har använt det. Emilia måste senare ha skurit Elles armar med köksknivarna och sen släpat upp henne upp för trappan och sedan använt repet för att hänga upp henne för att det skulle se ut som om Elle hade begått självmord. Emilia fick senare skynda sig för att torka upp blodet som hade runnit ner för hela trappan och golvet på nedervåningen men det verkade som hon blev rädd när hon hörde en mobil ringa och det var Mirandas mamma som ringde för att efter den kvällen så hade Miranda två missat samtal. Emilia var stressad och hon hann inte torka upp blodet så hon la alla sakerna i en påse och la sedan det under trappan och gick. Men hon glömde att stänga dörren ordentligt så när Miranda kom tillbaka för att hämta sin mobil så var ytterdörren redan öppen för att vinden antagligen blåste upp den. Polisen trodde först att det var inbrott men inga av de värdefulla sakerna hemma hos Elle hade försvunnit så det enda sättet var att Elle hade begått självmord och det trodde polisen. Dagen efter det så gick Saga tillbaka till huset för att hämta påsen med sakerna men hon hörde nog att Miranda kom så hon gömde sig någonstans och slog henne så hon svimmade. Det var inte bara Emilia som dödade henne, de båda gjorde det. Eftersom både Emilia och Saga hatade Elle så hade de fått för sig att mörda henne. Ibland kan människor vara så hemska. Mörda folk för att de är svartsjuka, avundsjuka och när de bara hatar någon som är eller.. var helt oskyldig.

Miranda förklarade hur allting gick till för polisen och hon visade alla bevis hon hade. Polisen blev överraskad hur Miranda kunde lösa hela brottet själv och tänka så logiskt och hon fick mycket beröm av både polisen och hela staden. Miranda Karlsson fick senare namnet Miss Miranda av tidningen och hjälpte polisen med många fall tack vare sitt smarta sätt att tänka på. Medan Miranda fick en massa beröm så fick Emilia minst tio år i fängelset för mord och Saga fick fem år för medhjälp till mord. Miranda trodde nog inte att hon kunde förlåta Saga för vad hon hade gjort men hon har tänkt efter. Livet är kort, varför ska man då leva med att hata någon eller vara arg och ledsen för något som redan har hänt så det är bäst att bara glömma det och gå vidare. Ett fall är iallafall löst och flera är på väg.